A “digitális” jelző nem a készülék formájára hanem a működési elvre, a készülékben elhelyezett elektronikára értendő.
Nem túlzás, mikor az évszázad intelligens hallásjavító készülékének nevezik e technikát! A fejlettebb működésű digitális készüléket már nem hallókészüléknek hanem sokkal inkább mesterséges intelligenciával rendelkező kommunikátornak nevezzük. A készülék ugyanis egy “mini számítógép” mely különbséget téve a zaj és a beszédhang között, képes zajos közegben a beszédet jelentősen hangosítani, míg a zajt csak a hallható tartományban tartani. Ez – a zavaró körülmény ellenére – nagyszerű beszédértést ad a viselőjének.
A digitális hallókészülékek tudásszintjében is kategóriák vannak akárcsak a számítógépeknél. Az alapszintű készülékek bár több programot tartalmaznak és zajkezelésük minimális, ha változik a hangkörnyezet kézzel kell a programok közt választani. A használat során gyakorta kell a készülékhez nyúlni, mely mozdulatok árulják el környezetnek, hogy készülék viselő a személy.
Jobb minőségű készülékek esetében nem szükséges manuálisan a programokat kapcsolgatni, felismeri az adott hangkörnyezetet és automatikusan keveri be a legjobb programot, így bonyolultabb akusztikai közegben is optimális beszédérést biztosítanak.
fejlesztés alatt…..
Csúcs minőségű készülékek esetében a jobb és baloldali készülék kommunikál egymással, ha az egyik készüléken hangosítunk, akkor a másik is hangosodni fog.
2008-ban piacra került már olyan készülék is mely súlyos hallássérülteket szolgál, a számukra hallhatatlan magas frekvenciás hangokat a mélyebb frekvenciák területére helyezi át. Ezért a fogyatékos személy érthetetlen beszéde csiszolódik, számukra ismét hallhatóvá válnak a “c, s, sz” hangok.
Óriási előnye a készülékeknek a következő szolgáltatások: sípoló hanggal jelzi az elem lemerülését, a programváltást, hangerő változtatást a felhasználó számára. Van olyan készülék melyen egy kis led mutatja meg környezetének, hogy a hallássérült személy fülén működik-e a készülék.
Kifejlesztették már azokat a készülékeket amelyek hangját a fülbe úgy vihetjük be sípolás mentesen, hogy nem kell hermetikusan lezárni a hallójáratot. Egészségügyi szempontból fontos, hogy a lezárt hallójárat nem izzad, elkerülhetőek a fülgyulladások, kínzó, viszkető mellékhatások. Ez a megoldás tiszta hangzást, könnyed, természethű viselést tesz lehetővé a felhasználó számára. Ezek a mini fül mögötti “kommunikátorok” világszerte kiszorították a nálunk még oly kedvelt fülben viselt készüléket.

ÜZLETÜNK KÉPEKBEN

FELHASZNÁLÓ BELÉPÉS

Register| Forgot Password?