Útmutatás azok számára akik csak nemrég lettek halláskárosultak

Ismersz olyanokat, akik most nemrég váltak halláskárosulttá? Talán ők még ezt fel sem fogták. Az is lehet , hogy csak most kezdik el ezt elfogadni, de nem tudják mit is kellene tenniük igazából. Bizonyos szempontból én magam is ilyen vagyok. Bárcsak lett volna valaki aki utatt mutat nekem, amikor elindultam ezen a rögös úton.
Melyek a megfelelő lépések, orvosilag, érzelmileg és gyakorlatilag egyaránt?
Íme a javaslataim:

A hallás elvesztése mindenkit veszélyeztet, minden életkorban.

Fénykép: oregoncitymedical.com

Kérlek oszd meg ezt az útmutatást, azokkal akikről tudod, hogy most váltak hallássérültté. És talán még azokon is segíthet akik rossz irányba indutak el ezen az úton.

1.) Először is azt szükséges megállípatni,hogy pontosan milyen is a hallásvesztése típusa

A leggyakoribb tipusú hallásvesztést az öregedés eredményezi és a korral fokozatosan súlyosbodik. Ezt a belső fül oldalán lévő bolyhos sejtek – hangos zaj hatására való – sérülése okozza. De több más típus is létezik, ezért nagyon fontos, hogy az audiológus már az elején megfelelően diagnosztizálja.

Ez valamiféle szerkezeti probléma, ami műtéti úton orvosolható?

A legtöbb esetben, nem,de nem is fogod megtudni ha meg sem kérdezed. A hallásvesztés hirtelen következett be nálad? Ha igen, azonnal menj orvoshoz vagy a sűrgősségi osztályra! Minél hamarabb kapsz segítséget, annál nagyobb az esélye annak, hogy megmenthető, akár egy része vagy talán a teljes hallásod. Van a családban bárkinek hallási problémája? Ügyelj arra, hogy ezen kérdésekre meglegyen a válaszod, miellőtt elmész egy személyes megbeszélésre!

Az első vizsgálat alkalmával ellátogathatsz a háziorvosodhoz illetőleg egy hallás vagy egyéb hasonló területen dolgozó szakemberhez. A vizsgálat során az orvos megvizsgálja a füledet és elvégez egy hallásvizsgálatot (vagy elküld egy audiológushoz kivizsgálásra), hogy megállapítsa a halláscsökkenés mértékét.

2.) Találd meg a megfelelő audiológust

Ha hallássérült vagy akkor egy kiváló audiológus a legjobb társad lehet a gondozás során. Rátalálni az igazira, azonban, néha nem is olyan könnyű, mint azt gondolnánk. Olyasvalakit kell találnod aki tisztában van az igényeiddel (vagyis hogy elsődleges szempontjaid közé tartozik, hogy jobban hallj a munkahelyeden, a családod körében és a színházban egyaránt), aki meghallgat téged, és aki kész veled megvitatni a legkülönbözőbb hallást segítő lehetőségeket. Minden hallást segítő eszköz máshogy működik, a különböző hallásveszteségek esetén. A nagyobb választási lehetőség miatt, mindenki szívesebben választja azt az audiológust, aki számos különböző márkájú hallókészüléket is tud ajánlani. Egy baráttól vagy akár egy megbízható orvostól érkező ajánlás is igen hasznos lehet, de egy online értékelés is segíthet a választásban még mielőtt időpontot egyezteténél. Amennyiben az első találkozás alkalmával az audiológus nem tűnik megfelelőnek, akkor keress fel egy másikat. Ugyanis a jó személyes kapcsolat nagyon fontos!

3.) Probálj ki egy hallókészüléket (vagy akár kettőt)

A jó hír az, hogy mielőtt megvásárolnál egy készüléket minden jobb hírű hallókészülék forgalmazó egy 30 vagy akár több napos kipróbálást tesz lehetővé. Amennyiben ez nem valósulna meg, menj olyan helyre amelyik erre lehetőséget kínál. A rossz hír pedig az, hogy egy-egy hallókészülék kipróbálása igen kellemetlen folyamat lehet. Az első amit kipróbálsz, lehet, hogy nem lesz megfelelő, de ha mégis az, lehetséges, hogy a beállításokat többször is módosítani kell, mielött megtalálod a megfelelőt.

Ne lepődj meg, hogyha azt tapasztalod az elején, hogy rosszabbul hallasz a hallókészülékkel, mint ahogy korábban nélküle. Ez normális és teljesen logikus is, ugyanis sok időre van szüksége az agynak, hogy hozzá szokjon illetve, hogy összerendezze az új hangokat. Ha néhány nap múlva mégsem javulna a helyzet, akkor menj vissza az audiológushoz; aki igazít a beállításokon. Vezess feljegyzést, hogy mi az ami működik és mi az ami nem, ezzel segíthetsz a módosítások alkalmával. A finomhangolás egy ismétlődő folyamat és többszöri látogatást is igényel az audiológusnál. Ha a kipróbálási folyamat során nincs javulás, az audiológus ajánlhat egy másik hallókészüléket a korábbi helyett. Gondoljon arra, hogy ez kicsit olyan mint a szerelem- lehet, hogy pár békát meg kell csókolnod, mielőtt megtalálnád a hallókészülékek hercegét.

Ne feledkezzünk meg arról sem hogy, nincs 20/20-as hallás.

A hallókészülékek abban segítenek, hogy jobban hallj, de nem hasonlíthatóak a napszemüveghez. A hallásod nem állítható vissza, arra az állapotra, mint amilyen a halláskárosodásod előtt volt. Az ésszerü elvárások segítenek abban, hogy pozitív tudj maradni, amíg átverekszed magad az akadályokon.

4.)Beszélj hozzád hasonló halláskárosultakkal

Nehéz lehet, hogyha nem ismersz hozzád hasonló halláskárosultakat. Viszont előfordulhat, hogy az orvosodnak vagy az audiológusodnak van egy vagy akár két betege is akik szívesen beszélgetnének veled. Akár helyi cikkeket is kereshetsz a halláskárosodással szenvedők szervezeteinek oldalain. Én évekig nem kerestem kapcsolatot más halláskárosultakkal, pedig hozzád hasonló helyzetben lévő hallássérültekkel beszélgetni hihetetlenül hasznos dolog. Végre, van valaki aki megérti min is mész keresztül. Ne emészd magad, ahogy azt én tettem! Minden halláskárosult ugyan abban a cipőben jár. A hallás elvesztése mindenkit veszélyeztet, minden életkorban, minden életszakaszban és mindenféle életkörülmények között.

5.) Légy nyitott a halláskárosodásoddal kapcsolatban

Ez pár embert talán érzékenyen érinthet,abban az esetben ha nem áll rá készen. Én csak tudom, ugyanis 10 évembe került mire kialakítottam a hallássérült közegemet, de minél hamarabb derül ki az igazság, annál könyebb élet vár rád később. Lehetőséget biztosít számodra, hogy megkapd azt a segítséget amire szükséged van és hogy jobban együtt tudj működni azokkal, akiket szeretsz. Miután megszűnik a nyomás, hogy mindent tökéletesen szeretnél hallani, végre jobban élvezheted a társadalmi összejöveteleket és talán még nevetni is megtanulsz az esetleges félreértéseken.

Kedves Olvasó!

Ha van már tapasztalatod ezen a területen, mit javasolnál azok számára, akik most szemesülnek halláskárosodásukkal?

Forrás: huffingtonpost.com

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 (80) 62-00-62

Írj nekünk!

Szeretnél naprakész híreket kapni a hallás világából? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Hogyan csináld?