Dióhéjban az idegi halláskárosodásról

A sensorineuralis, azaz idegi halláskárosodás a leggyakrabban előforduló halláscsökkenés.

A halláskárosodások ezen típusa, az, ami sajnos nem gyógyul, és csakis hallókészülékkel, vagy implantátummal javítható a páciens állapota. Feltérképezzük, mit illik róla tudni.

Dióhéjban az idegi halláskárosodásról

Forrás: 123RF

Az idegi jellegű hallásromlás fő oka a belső fülben elhelyezkedő csiga, és az abból kiinduló hallóideg-károsodása.

Kialakulása mögött többnyire a hallóideg vagy egyes agyi területek károsodása áll, de okozhatja vérellátási probléma, valamint néhány örökletes vagy szerzett betegség is.

Mivel az egyes, ideg-és a receptorsejtek károsodásáért felelős rizikófaktorok sorában a hangos zaj is szerepel, a legjobb, ha kerüljük.

Sajnos az életkor előrehaladtával egy természetes folyamat részeként az idegek és a belső fül receptorsejtjei elhasználódnak, és így kialakul a nagyothallás.

A halláscsökkenés elsőként a magas hangtartományoknál (a beszédértés főként a magas frekvenciák hallásához kapcsolódik) jelentkezik, és ezt követik a mély hangok. Éppen ezért a halláscsökkenés megkeseríti a benne szenvedő mindennapjait, mert igencsak megnehezíti a kommunikációt.

Akinek idegi típusú halláscsökkenése van, általában nehezen érti a beszédet. Rákérdez beszélgetőpartnere mondandójára, felhangosítja a tévét, rádiót. Ha csak az egyik fület érinti, ez sajnos akkor is zavaró.

Jó hír, hogy a hallásélmény sok esetben javítható, mégpedig a megfelelő hallókészülékkel, vagy sebészileg implantált készülékkel. Szükség lehet keringésjavító infúziós kezelésre is.

Tudtad? Azoknak, akik nem hordanak hallókészüléket, pedig szükségük lenne rá, sokkal gyorsabban romlik a hallása.

A te hallásod rendben van? Most térítésmentesen megtudhatod! Jelentkezz [xyz-ihs snippet=”ingyenes-hallasvizsgalatra”]. Szeretettel várnak [xyz-ihs snippet=”a-ceg-hallasgondozoi”]!

2018-12-15T16:26:49+00:002017. január 7.|Tudmány|

Szólj hozzá!