Így szerezhetsz nyelvvizsgát hallássérültként!

A nyelvtanulás mindig problémásabb egy nagyothalló számára, mint egy ép hallónak. Ámde, a mai világban szinte alapkövetelmény egy nyelvvizsga megszerzése, és szükséges a főiskolai oklevél, és a diploma megszerzéséhez is. De mégis milyen lehetőségei vannak egy nyelvvizsgára annak, aki eleve hátránnyal indul a megszerzéséért?

Ha tudod, hogy hallássérülésed akadályozza a kiszemelt idegen nyelv szép és pontos megtanulását, de mégis minden vágyad az, hogy elsajátítsd, vedd a kezedbe a sorsod.
Legyél akárhány éves, ha teheted, és van fejleszthető hallásmaradványod, kezdj el hordani egy hallókészüléket. Meglátod, új távlatok nyílnak majd meg előtted a nyelvtanulásban.

Egyedi eljárásra irányuló kérelem

Tudnod kell, hogy a nyelvvizsgán hallássérülésedre való tekintettel jogod van egyedi eljárásra irányuló kérelmet benyújtani. Ez azt jelenti, hogy kérésedre például a hallás utáni szövegértés hanganyagát egy tanár szép, követhető kiejtéssel felolvashatja. Időben érdeklődj a lehetőségeidről.

Így szerezhetsz nyelvvizsgát hallássérültként!

Forrás: 123RF

Tipp: ha nehézséget okoz számodra a csoportos nyelvtanulás, bátorítunk arra, hogy keress fel egy magántanárt, aki az igényeidnek megfelelően tanít.

Nyelvvizsga nélkül is lehet diplomád

Jó hír, hogyha semmiképp sem megy, azaz a hallásod már elért egy olyan szintet, amivel sajnos képtelen lennél nyelvvizsgát tenni, akkor nem kötelezhetnek rá. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. Törvény alapján hivatkozhatsz a fogyatékosságodra, és mentesülhetsz a nyelvvizsga egy része, vagy szintje alól.

A mentesítést a felsőoktatási intézményedtől kell kérned. A jogosultságod, fogyatékosságod típusát, mértékét, végleges vagy időszakos voltát szakvéleménnyel kell igazolnod, csak ezek birtokában kaphatsz nyelvvizsga-amnesztiát.

Határtalan lehetőségek

Ha sikerül nyelvvizsgáznod, abban a kalandban lehet részed, hogy a modern technológiának hála felveheted a kapcsolatot a Föld bármely pontján élő nagyothalló társaddal. Olyan munkát végezhetsz, amit igazán szeretnél, és az olvasnivalóid válogatásánál sem kell csupán a magyar nyelvre szorítkoznod.

Ha nagyothalló vagy, de még nincs hallókészüléked, vagy arra gyanakszol, hogy rossz hallásod miatt nem megy úgy a nyelvtanulás, ahogyan kéne, menj el hallásvizsgálatra.

[xyz-ihs snippet=”Hallaspontjainkban”] [xyz-ihs snippet=”ingyenes-hallasvizsgalatra”] van lehetőség!

Tedd meg te is az első lépést a nyelvvizsgád felé!

2018-12-15T16:49:12+00:002017. május 24.|Gyakori kérdések|

Szólj hozzá!