Sokáig csak az egyik oldalon volt nagyothalló készülék? Ilyen lesz megszokni, hogy mindkettőn van!

Az analóg hallókészülékek korában nem volt olyan egyszerű a nagyothalló készülék egyező beállítása, hogy azok kényelmes, komfortos hallást biztosítsanak. Ez is lehet az egyik oka annak, hogy visszatérő vitatéma a klienseinkkel, hogy mindkettő fülükben hordjanak hallókészüléket – amennyiben az a vizsgálatok alapján is szükséges.

Ebben a cikkben már írtunk arról, hogy miért olyan fontos az, hogy mindkettő füledet használd, ha azt a technológia képes biztosítani. Most abban szeretnénk segíteni, hogy ha belevágsz, akkor hogyan vészeld át a kezdeti kellemetlenségeket, és hogyan győzd le azokat az ellenérzéseket, amelyek benned vannak a kétoldali hallókészülék viselés irányában.

A leggyakrabb félelmeket és ellenérveket hoztuk el most, amikkel eddig találkoztunk!

Sokáig csak az egyik oldalon volt nagyothalló készülék? Ilyen lesz megszokni, hogy mindkettőn van!

Forrás: 123RF

,,Jó nekem így, eggyel is jól hallok!”

Ha annyiszor kaptunk volna öt forintot, ahányszor ezt hallottuk, már nyitottunk volna még egy rendelőt.

Alapvetően a te szemszögedből igazad is van. Megtanultál már együtt élni az egyoldali hallásoddal is, alkalmazkodtál hozzá, kidolgoztad a kommunikációs stratégiáidat, és biztos, jól kiismerhető rendszert építettél ezekre az alapokra. Miért akarnál változtatni?

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy azok, akik végül beadták a derekukat, hogy kipróbálják a kétoldali nagyothalló készülék viselést, nem akartak utána visszatérni az egyoldali hallásra.

Az ok egyszerű: megtapasztalták, hogy mennyivel érthetőbb a világ úgy, ha két oldalról jön az információ. Kevésbé fáradtak el, és könnyebbé vált számukra a kommunikáció. Érdemes esélyt adnod legalább a kipróbálásnak. Végül is, mit veszíthetsz egy próbával?

,,Nem fogják tudni jól beállítani!”

Ahogyan a másik füleden lévő hallókészülékedet, úgy az újat is be fogják tudni jól állítani. Természetesen ez ugyanolyan türelmet igénylő folyamattal fog járni, amilyennel bármelyik másik hallókészülék beállítása. A jó beállítás tehát rajtad és a szakemberen is múlik, illetve a kettőtök közti őszinte kommunikáción.

Sokáig csak az egyik oldalon volt nagyothalló készülék? Ilyen lesz megszokni, hogy mindkettőn van!

Forrás: 123RF

,,Nem fogok vele egyformán hallani!”

Ez a félelem az analóg hallókészülékek idején valós volt. Valóban nem volt egyszerű megoldani, hogy a két hallókészülék hangjai kiegészítsék egymást, ne pedig csak szóljanak valahogyan az adott fülön.

A mai technológia azonban erre biztos megoldást nyújt. A beállítás során nemcsak külön-külön állítják be a hallókészülékeket, hanem egymással is kalibrálják őket, hogy a hallásélmény megfelelő és kellemes legyen!

,,Kényelmetlen lesz a viselése!”

Lehet, hogy nem emlékszel rá, de a másik hallókészüléked sem volt először kényelmes. Ma viszont már talán az is megesik, hogy hajmosás előtt majdnem elfelejted kivenni a füledből, mert nem érzed, hogy benne van. Így lesz ez az új hallókészülékkel is. Idővel meg fogod szokni az érzést, hogy van a füledben valami.

,,Láthatóbb lesz, hogy hallássérült vagyok!”

Mi alapvetően azt támogatjuk, hogy a hallókészülék viselése ne legyen szégyellnivaló dolog. Természetesen emellett megértjük, ha valakinek ez kellemetlen érzést okoz. Ugyanakkor vedd figyelembe azt is, hogy a hallókészülékekből ma már diszkrét darabok is kaphatóak, amelyek alig látszódnak ki a hallójáratból, vagy a fül mögül.

Mire számíts?

A leggyakrabban azonban azért tartanak ennek a bevállalásától, mert ez egy változás.

Egy ismeretlen, új dolog, amivel még nem találkoztál.

Pedig valójában semmilyen hirtelen lépést nem teszünk, hanem apró lépésenként építjük fel az eddig hanyagolt füleden a hallásélményt.

Sokáig csak az egyik oldalon volt nagyothalló készülék? Ilyen lesz megszokni, hogy mindkettőn van!

Forrás: 123RF

Először egy jóval halkabb hangerőt fogunk beállítani a hallókészülékeden, hiszen minden új hang drasztikusan élesnek, másnak, hangosnak fog tűnni. Az a fül, ami akár évtizedekig nem jut hangingerhez, ez idő alatt aludt: nem tanulta meg, hogyan dolgozza fel a beérkező ingereket, és nem tudja értelmezni őket rögtön úgy, mintha természetes hangok lennének.

Időre van szüksége, hogy felvegye a tempót.

Emiatt tehát apró változtatásokat teszünk minden beállítás alkalmával. Picit lesz hangosabb, és picit módosítunk a frekvenciákon is. Időt hagyunk az agynak arra, hogy az először hallott hangok élessége tompuljon, a hangos zaj, halkuljon. Ha már egy beállítást megszoktál, nem kellemetlen többé, újabb módosításokat hajtunk végre, egészen addig, míg a két hallókészülék egyforma szinten, a füleidhez igazodva nem teljesít.

Ne félj változtatni, és esélyt adni a füleidnek arra, hogy teljes életet élhessenek, általuk pedig te is! Ha pedig úgy döntesz, megteszed az első lépést, jelentkezz be hozzánk, mi segítünk elindulni a teljes hallás felé vezető úton!