5+1 tipp hogyan kommunikáljon a hallássérültekkel

Kihívások sora elé állíthatjuk a nagyothallókat, hogy ha nem a megfelelő eszközökkel kommunikálunk velük. Az empátia és a türelem mellett több szempontot is érdemes figyelembe venni, hogy gördülékenyebbé tehessük a kommunikációt. Ebben a cikkben megtudhatja milyen fontos tényezők odafigyelésével segíthet nekik.

1. Szemből kommunikáljon velük

Ha a személy hallása jelentősen károsult, akkor a szájról olvasás számukra megkönnyítheti a kommunikációt. Ha hátulról, vagy oldalról szólítja meg, nagy valószínűséggel vagy nem fog Önre figyelni, vagy nem érti tisztán a neki szóló üzenetet.

2. Figyeljen az adott környezetre

Egy találkához a legmegfelelőbb helyszín egy csendesebb, világosabb hely lesz. Nem a legjobb ötlet kimenni egy zajos parkba sétálni, hiszen nehézkes lehet nekik egyszerre az útra is, meg beszélgető partnerükre is figyelni. Tehát, inkább ne válassza ezt az opciót, vagy csak akkor ha nyugodtabb a környezet.

3. Egyszerű mondatokkal

Ha lehetséges, kerülje a bonyolult, összetett mondatokat! Sokkal fontosabb a kulcsszavak kiemelése és a szép artikulálás, mint a fecsegés, hadarás. A kevesebb félreértés érdekében nem is ajánlott, és ne használjon túl sok idegen szót se. Semmiképpen se kiabáljon, mert a közhiedelemmel ellentétben, ez nem segít nekik a megértésben, vagy ha segít is, kicsit haragosan fognak talán Önre nézni.

4. Jelezze ha beszélgetni szeretne

Ha beszélgetni szeretne, jelezze, azzal, hogy megérinti a vállát, karját vagy odafordul hozzá és a szemébe néz. Fontos ez a kontaktus, hiszem nem biztos, hogy tudni fogja hogy neki szánja az üzenetet, ha éppen háttal áll Önnek.

5. Türelmesen

Nagyon fontos, hogy legyen megértő, és viselkedjen természetesen! Attól még, hogy nagyothallók, nem kell rájuk csúnyán nézni, ha nem értették meg elsőre a mondandóját. Lehet többször kell elismételni egy mondatot, de ebben nincs semmi különös. Kérdezzen vissza többször akár, hogy értette-e, de ezt se vigyük túlzásba! Ne éreztessük azt velük, hogy hátrányban lennének. Legyen türelmes és megértő.

6. Természetesen

Érdemes megemlíteni a beszédtempót is. Sokan azt, hiszik lassabban kell beszélniük, és el kell húzniuk a szavakat, de ez nem szükséges, sőt, nem is ajánlott! Ha ezt teszi még jobban megnehezítheti az üzenet érthetőségét.
Ne suttogjon, ne motyogjon. Magabiztos hangnemmel és határozottan szóljon hozzájuk.

TIPP

Figyeljen Ön is hallása épségére és panasz esetén keress fel bizalommal az ÁgiFon hozzáértő audiológusait.

Még több blog bejegyzés

Melyik a legdrágább hallókészülék? Amelyik a fiókban pihen.

Szinte mindannyiunknak van olyan ismerőse, akinek hallókészüléket kellene hordania, de nem teszi. Ez a hallássérültnek sem jó, hiszen nem hallja a többieket, de a környezetének sem, akik nehézkesen tudnak vele kommunikálni.

Talán meglepő, de friss kutatások szerint a hallókészülékkel rendelkezők magas hányada mégsem hordja a már meglévő készülékét.

Tovább olvasom >>