Hallókészülék típusok

A hallás egyéni élmény, az igények is különbözőek, nincs két egyforma ember, ezért a hallókészülékek egyénre szabottan vannak kiválasztva és programozva. Az ÁgiFon-nál Ön 7 különböző gyártó legkiválóbb hallókészülékeinek széles kínálatából választhat szakembereink segítségével különböző méretben, stílusban és technológiai fejlettséggel. A készülék kiválasztásának a legfontosabb a szerepe, hiszen tudni kell viselni, tisztítani, karbantartani eszközünket.

Mit értünk egyéni hallókészülékek alatt?

Egyéni hallókészülékeknél az elektronikát a hallójáratról vett pontos minta alapján elkészült házban építik bele. Ennél a kialakításnál a fülkagylón kívül semmi nem található.

Enyhétől a súlyos fokú halláscsökkenésig elérhető. Készülék méretét, elhelyezkedését befolyásolja a halláscsökkenés mértéke és a hallójárat tágassága. Hallójárati készülékeknél a ház miatt gyakran un. okklúzió lép fel. Ez annyit jelent, hogy a viselő személy saját hangja rekedtté válik, úgy érzi mintha a saját fülébe beszélne bele, mivel a kemény ház a gége rezgéseit a fülbe vezeti. A jelenséget teljesen megszüntetni nem lehet, de szellőző furattal csökkenteni lehet rajta.
Ez a típusú készülék a zárt hallójáratban helyezkedik el, több karbantartást igényel, szervizigényesebb, gyártási ideje 2-3 hét.

A világon a hallókészülék vásárlók már csak 20% -a választja ezt a kialakítást.

Különleges hallójárati készülékek

A Virto™ B-Titanium hallójárati hallókészülék egy egyedi kialakítású, csaknem láthatatlan, titánból készült hallókészülék. A titán váz fele olyan vékony, mégis 15-ször erősebb a hagyományos akrilhoz képest. Ennek köszönhetően elképesztően erős, könnyű és strapabíró.

Olyan hallássérült is ellátható vele, akinek a műanyag ház allergiát okoz vagy nagyon szűk a hallójárata és így hagyományos hallójárati készülék nem gyártható neki.

A Phonak Virto™ Marvel black egyedi hallójárati hallókészülék stílusos, fekete bevonattal. Közvetlenül képesek csatlakozni iOS vagy Android operációs rendszerű okostelefonokhoz és más Bluetooth® funkcióval rendelkező eszközökhöz.


Használja őket szabadkezes telefonhívásokhoz, televízió, zene, e-könyvek, podcastok stb. hallgatásához!

Mit értünk fül mögötti készülék alatt?

Ezek a hallókészülékek a fül mögött, a fülkagylón helyezkednek el. Hagyományos esetben a hang egy csövön keresztül jut a fülbe, a korszerű fül mögötti hallókészülékek kicsik és kecsesek, ennek köszönhetően szinte alig észrevehetőek. Vásárlók 80%-a választja ezt a megoldást.

Kétféle illesztés is lehetséges ezeknél a modelleknél

Egyéni illesztékkel szerelt fül mögötti készülék.

Ezt nevezhetjük hagyományos megoldásnak, így terjedtek el a fül mögötti készülékek a köztudatban. A digitális hallókészülékek megjelenése előtt csak ez a megoldás létezett. Ebben az esetben a hangot egyedileg gyártott illeszték segítségével juttatjuk a hallójáratba. Ezt a megoldást már csak nagyfokú halláscsökkenés vagy rossz kézügyesség esetén alkalmazzuk.

Az illeszték gyártási ideje 2-3 hét.

Nyitott illesztésű fül mögötti készülékek.

A nyitott megoldás előnye, hogy gyári alkatrészekből áll, azonnal illeszthető és alig látható, diszkrét megjelenésű. A felerősített hang egy vékony szálon keresztül jut a hallójáratba, aminek a végén egy puha, szilikon dugó van. Nagyon sokféle dugó létezik különböző méretekben és szellőző nyílásokkal. Ezt a technikát eredetileg enyhe fokú halláscsökkenésre fejlesztették ki, ahol a magas hangoknál volt szükség erősítésre, de mára a csövek és dugók fejlődésével egészen nagyfokú hallássérülést is el láthatunk vele. Viselése komfortosabb, nincs kellemetlen saját hang és szinte láthatatlan.

Karbantartása egyszerű, használata átlagos kézügyességet igényel.

Különleges fül mögötti készülékek

Az ikonikus, új Signia Styletto X a díjnyertes formatervezést és a tölthetőséget ötvözi kristálytiszta hangzással, így mindig hallhatja azt, ami fontos Önnek. 

A Styletto X egy rendkívül kifinomult hallókészülék, amely átalakítja a fül mögötti hallókészülékekről alkotott elavult képet és új korszakot nyit a készülékviselésben.
Minden bluetooth-os eszközzel párosítható, innovatív Qi vezeték nélküli töltésének köszönhetően pedig lehetővé teszi, hogy a felhasználó akár 3 nap függetlenséget élvezhessen az akkumulátor feltöltése nélkül.

 

 

Kihelyezett hangszórós fül mögötti hallókészülékek (RIC, RITE)

Ez a műszaki megoldás a legmodernebb, legszélesebb tartományban illeszthető a fül mögötti hallókészülékek között. A készülék hangerejét nem a fül mögötti része határozza meg, hanem a hangszóró mérete, ami a hallójáratban helyezkedik el. Ebben az esetben is puha szilikon dugót alkalmazunk a hallójáratban, de gyártható saját fülre készült hangszóró is akár titániumból. Nagy előnye, hogy ezek a készülékek a legkisebbek, mégis szinte a legsúlyosabb halláscsökkenés esetén is illeszthetőek.

Rossz kézügyesség és szaporább fülzsír termelődés esetén nem ajánljuk ezt a kialakítást.

CROS-rendszer: a megoldás féloldali siketségre

A CROS rendszer egy különleges megoldás, ami mikrofonból és egy hallókészülékből áll. Ez a megoldás azoknak a pácienseknek javasolt, akik az egyik fülükre elvesztették a hallásukat vagy bármi más okból nem tudnak ott hallókészüléket viselni. A mikrofon vezeték nélkül továbbítja a rosszabbul halló fül oldaláról érkező hangokat a jobban halló fülön lévő hallókészülékhez, így lehetővé teszi, hogy minden irányból hallja a hangokat és térhallást tud biztosítani.

Ha ilyen rendszert visel, nem kell többé úgy helyezkednie, hogy mindenki a jól halló fülének oldalán legyen!

Segítünk kiválasztani a megfelelő darabot!

Mivel minden ember hallásszükségletei egyediek, Ön a legjobb gyártóktól érkező legkiválóbb hallókészülékek széles kínálatából választhat. Különböző méretben, stílusban és technológiai fejlettséggel, az Ön szükségleteinek megfelelően. Az Ági-Fon Halláspontban nincsenek előre gyártott megoldások. A hallókészülékek egyénre szabottan, az ügyfélre vannak programozva, így egy olyan megoldással látjuk el Önt, ami az Ön számára készült.

Hallásjavító eszközök

A hallásjavító készülék, bár megjelenésében hasonló a hallókészülékekhez, funkcióját tekintve másként működik. A halláserősítő minden hangot egyenletesen erősít, nem szükséges a hallásunkhoz beállítani, a hallókészülék pedig a hallás javítására és segítésére alkalmas meglévő halláscsökkenés esetén. A hallókészülék egyedi beállítása viszont elengedhetetlen.


A halláserősítői nem kíván meg egyedi illesztéket, hanem univerzális, minden fülbe illő szilikon füldugóval kapható. Elemmel és hálózati töltéssel is működik, típustól függően.


Ezek az eszközök tökéletesek arra, ha csak erősíteni szeretnénk vele a meglévő hallásunkat, hogy jobban halljunk bizonyos helyzetekben. Ilyen például, ha nem szeretnénk felhangosítani a tévét vagy a rádiót, hogy másokat zavarjunk vele. A halláserősítő készülékkel a hangforrás felhangosítása nélkül tudjuk hangosabban hallgatni azt.
Arra azonban érdemes odafigyelnünk, hogy csak ép hallással használjunk halláserősítő készüléket, halláscsökkenés esetén a személyre szabott hallókészüléket válasszuk, különben károsodhatnak a még meglévő, ép frekvenciáink.

A hallókészülék és a halláserősítő készülék is hasznos segédeszköz lehet a számunkra, ha a megfelelő fülre a megfelelő készüléket választjuk, és körültekintően használjuk őket.

Ön jól vigyáz hallókészülékére?

Sok hallókészülék fordul meg a kezünk között, így pontosan látjuk, ki mennyire ügyel hallókészüléke állapotára, tisztán tartására. Azt tapasztaljuk, hogy a gondatlanság nem a lustaságból fakad, hanem információhiányból. Sokan úgy veszik kézbe a hallókészüléküket, mint egy törékeny porcelánt. Pedig a hallókészülékeket úgy tervezték, hogy strapabíró legyen, és évekig kiszolgáljon. Sokan pedig úgy veszik kézbe, mintha örökké működne, még azután is, hogy megjárta a Szaharát. Ami nem lehetetlen, de ehhez rendszeresen ápolni kell. A készülékek megfelelő használatáról és karbantartásáról is olvashat hasznos szakmai cikkeket blogunkban!

Kiegészítők

Hozza ki hallókészülékéből a maximumot! Hosszabb élettartam, komfortosabb használat a különböző kiegészítők és megfelelő használatuk, karbantartásuk segítségével!

Fülilleszték

Az illeszték a hallókészülék egyik legfontosabb része, mivel feladata többek közt:

  • a hallókészülék lehető legkomfortosabb rögzítése
  • a felerősített jel akusztikai átvitele a hallókészülék hallgatójától a dobhártyáig
  • átviteli karakterisztika javítása akusztikai furatok segítségével
  • akusztikai zárás
  • a szellőztetés biztosítása
  • frekvenciák optimalizálása

Amikor illesztékről beszélünk, nem csak magára a fülillesztékre gondolunk, hanem a hozzá tartozó csőre is, ami összeköti az illesztéket a hallókészülékkel. A cső összekötő szerepe szintén fontos a hang továbbításában, így a cső vastagságát és átmérőjét is fontos szerepet játszik a megfelelő akusztikai élmény szempontjából.

• Fülilleszték típusok

Alapvetően megkülönböztetünk nyitott és zárt illesztékeket. A zárt teljesen kitölti a külső fület és a hallójáratot, míg a nyitott illesztékek nem tapadnak a hallójárathoz, nem látszanak, csupán egy vékony cső vezet a fülbe a fül mögött elhelyezkedő illesztékből.
Azt, hogy milyen illesztéket kapunk, a hallássérülés típusa és súlyossága is meghatározza.
Esztétikailag ugyan a nyitott illeszték vonzóbb lehet, azonban nem minden típusú halláskárosodásra alkalmas.

Anyagát tekintve az illeszték készülhet kemény, félkemény és szilikon anyagból.
Legpuhább anyaga a szilikonnak van, így aki érzékeny a nyomásérzésre, annak ebből az anyagból készült illeszték a legalkalmasabb, de antiallergén bevonattal is kérhető.

Mivel mindenki egyedi fülformával rendelkezik, a formát is a fülünkhöz és a készülék típusa szerint igazítják. A nagy teljesítményű készülékek esetén fontos, hogy a hallójáratot és a teljes fülkagylót is kitöltse az illeszték a jó hangátvitel érdekében. Alacsonyabb teljesítményű hallókészülék mellett azok az illesztékek is szóba jöhetnek, amelyek nem fedik le a fül minden részét.

• Az illeszték tisztítása és karbantartása

Az illeszték és a cső típusától függetlenül naponta törődnünk kell a tisztán tartással, hogy azok mindig mentesek legyenek a fülzsírtól és ezzel lényegesen növelhessük a készülék élettartamát. Az illesztékek hosszú életűek, ám a jó illeszkedés, az esztétikai és higiéniai okok miatt évente javasolt váltanunk. A cső gyakrabban szorulhat cserére, mivel újonnan még puha, ám idővel megkeményedik. A kemény cső hajlamos megrepedni, és nehezebb leválasztani a hallókészülékről, ami nehezíti az illeszték tisztítását is.

Az illeszték hordása eleinte furcsa lehet, dugulásérzéssel járhat, időbe telhet, míg megszokjuk. Viszont ha az illeszték nyom, felsérti a fülünket, akkor azonnal jelezzük a problémát audiológusunknak!

Elemek

A hallókészülékek egy életre társunkká válnak, de a működéséhez szükséges elemek nem örökéletűek! Ne felejtkezzünk meg időben beszerezni a hallókészülékekhez szükséges elemeket.
A hallókészülékek cink-levegő elemmel működnek, de más és más típusra van szükség a működésükhöz, más az élettartamuk. Fontos megtanulni, hogyan kell cserélni ezeket az elemeket és mire kell odafigyelni használata közben.

A hallókészülék elemek élettartama függ a hallókészülék típusától, a használt programoktól, a hangkörnyezettől és a napi használat időtartalmától. Átlagosan egy elemnek 5-12 nap az élettartama. Nagyobb erősítésű hallókészülékeknél az elemek élettartama rövidebb lehet.

Hogyan növelheti az elem élettartamát?
Amennyiben huzamosabb ideig nem használja a hallókészülékét, kérjük, hogy az elemet vegye ki az elemtartóból, és az elem oldalán lévő furatot az eredeti védőfóliával zárja le. Ezzel az elem élettartama jelentősen meghosszabbítható.

Tudjon meg többet Szolgáltatásainkról!

Az Ági-Fonnál teljes körű ellátást nyújtunk, így mindent helyben megkaphat, nem kell különböző helyszínekre látogatnia az egyes ellátások miatt. A megfelelő hallókészülék kiválasztásához szükséges összes vizsgálatot és beavatkozást biztosítjuk.

Privacy Preference Center

Feltétlenül szükséges sütik

Feltétlenül szükséges sütik olyan funkciókat biztosítanak, amelyek nélkül a honlapunk nem használhatók rendeltetés szerűen. Ezen cookie-kat kizárólag mi használjuk, ezért ezek az első fél cookie-jai. A feltétlenül szükséges cookie-k használatához az Ön hozzájárulására nincsen szükség. Ezért a feltétlenül szükséges cookiekat nem lehet be és kikapcsolni. A honlapunkon a következő Feltétlenül szükséges sütiket használjuk:

wp-settings-{X}, wp-settings-time-{X}, wordpress_test_cookie, gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types], gdpr[privacy_bar], _icl_current_language, wpml_referer_url

Funkció és teljesítmény sütik

A Funkcionális cookie-k lehetővé teszi a honlapunknak a már megadott részletek elmentérését és ezen adatok alapján tökéletesített és személyre szabottabb funkciókat kínáljunk. Ezen cookie-k csak anonimizált információkat gyűjtenek és tárolnak, tehát ne tudják követni az Ön egyéb honlapokon való mozgását. A teljesítmény cookie-k arról gyűjtenek adatokat, hogy hogyan használják a honlapunkat. Ezeket arra használjuk, hogy jobban megértsük miként használják a honlapunkat, hogy annak tartalmát és funkcióit javítsuk. Kérjük vegye figyelembe, hogy a funkcionális és teljesítmény cookie-k kikapcsolása korlátozhatja a honlapunk bizonyos funkcióinak működését. A honlapunkon a következő Funkció és Teljesítmény sütik használjuk:

_ga, _gat, _gid, fr, _fbp, act, c_user, datr, locale, presence, sb, spin, wd, xs
_ga, _gat, _gid
fr, _fbp, act, c_user, datr, locale, presence, sb, spin, wd, xs