Halld meg az intő jeleket! Nézzük, hogyan ismerheted fel, és előzheted meg a hallásromlást!

A halláscsökkenés lassan és fokozatosan jelenik meg, így megnehezítve felismerését. Eleinte az élesebb hangok eltűnésével jelentkezik, majd apránként kezd eltompulni a külvilág zaja. A visszakérdezések gyakorisága, a nehezedő beszédértés, a zavaró tényezővé váló háttérzajok megjelenése mind figyelmeztetés a hallás romlására. Az érzékszerv károsodása alapján megkülönböztetünk vezetéses-, idegi- és a kettő kombinációjaként kevert hallásvesztést, melyek tünetei hasonlóak, azonban megjelenésük kiváltó okai eltérőek lehetnek.

Hogyan előzhető meg a kialakulása?

 1.  Erős zajok elkerülése

  Zajos közeg esetén hallásvédő eszközök használatával, a mindennapok során pedig halk háztartási gépek választásával óvhatjuk hallásunkat.

 2. Zenehallgatási szokások optimalizálása
  A fülhallgató által közvetlenül a fülbe juttatott hangok végett nagy kockázatnak van kitéve a hallás, azonban zajszűrős, valamint kíméletesebb alternatívát jelentő fejhallgató használatával és a hangerő mérséklésével csökkenthető a hallásvesztés fenyegetése.

 3. Mechanikus hatások kerülése
  A fül egészségének, így a hallásnak a megőrzéséhez elengedhetetlen a fül tisztán tartása, azonban az ehhez használt eszközökről és módszerekről tájékozódjon körültekintően, az érzékszerv sérülékenységét szem előtt tartva.

 4. Munkahelyi hallásvédelem
  Megfelelő munkakörnyezet kialakításakor az egészség megőrzése kiemelt szerepet kap, így ebbe a hallás védelme is beletartozik. A munkaállomás zajszintjéhez mérten különböző szabályozások biztosítják a megelőzést, melyek betartása elengedhetetlen.

 5. Rendszeres szűrővizsgálatok
  A hallás állapotának rendszeres ellenőrzése az egészségügyi szűrések része, ezzel megelőzhető a halláscsökkenés, valamint a már kialakult esetekben kezelhető vagy csökkenthető a mértéke.
 
Hallásromlás következtében nehezebbé válhatnak a hétköznapi tevékenységek, valamint esetenként szociális szorongást is előidézhet. Óvja meg egészségét Ön is, szükség esetén pedig keresse fel az Ági-Fon üzleteit személyesen vagy végezze el online hallásvizsgálatunkat!

Még több blog bejegyzés