Mit tehetünk mindennapjaink során a hallásunk védelméért?

A fül lényegében két érzékszerv, a hallás és az egyensúlyozás szerve. Nemcsak a különféle hangokat teszi számunkra érthetővé, hanem a térbeli tájékozódásunkért is  felel. Fülünket rengeteg helyen érheti negatív behatás, ezért védelme kellő odafigyelést igényel.

Mire is figyeljünk pontosan hallásunk védelméért a mindennapjaink során? Legfontosabb, hogy előzzük meg a bajt.

  1. Rendszeresen keressünk fel fül-orr gégész szakorvost, győződjünk meg arról, hogy fülünk egészséges és ápolt. 
  2. Kerüljük a nagy hangerejű zajt és a folyamatosan magas zajszintet egyaránt: ne tartózkodjunk közel hangszóróhoz, ne hallgassunk huzamosabb ideig fülhallgatóval zenét.
  3. Ha a túlzott zajtól nem tudja magát távol tartani, használjon hallást védő munkavédelmi eszközt. Ennek használata a zajos munkahelyeken kötelező!
  4. Védjük a fület a hidegtől. Nagyobb arányban télen fordulnak elő a légúti fertőzések szövődményeként kialakult középfülgyulladások.
  5. Tartsuk szárazon fülünket, védjük a víztől. Szerencsés esetben gyorsan távozik a bejutó víz a fülből, ám előfordulhat, hogy bent reked. Ilyenkor az történik, hogy a felgyülemlett fülzsír a bejutott víztől megduzzad, így kitölti fülünk hallójáratát. Ehhez köthetőek a külsőhallójárat-gyulladások. 
  6. Sportolás közben óvakodjunk az eséstől.
  7. Fülünket tartsuk megfelelően tisztán. Legjobb megoldás, ha otthon csak a külső fület tisztítjuk.

TIPP

A bajt sokkal egyszerűbb megelőzni, mint kezelni.

Figyeljen Ön is füle egészségére és panasz esetén keressen fel hozzáértő audiológust. Ingyenes időpontfoglalás a linken!

Még több blog bejegyzés

5+1 tipp hogyan kommunikáljon a hallássérültekkel

Kihívások sora elé állíthatjuk a nagyothallókat, hogy ha nem a megfelelő eszközökkel kommunikálunk velük. Az empátia és a türelem mellett több szempontot is érdemes figyelembe venni, hogy gördülékenyebbé tehessük a kommunikációt. Ebben a cikkben megtudhatja milyen fontos tényezők odafigyelésével segíthet nekik.

Tovább olvasom >>