Pára a hallókészülék csőben

A hallókészülék úgy van megtervezve, hogy hosszú évekig kitartson használója mellett, de mint bármilyen használatban lévő műszer, a hallókészülék használata is odafigyelést igényel. Az egyik fontos tényező, hogy lehetőség szerint megóvjuk a készüléket a nedvességtől, párától. De miért is ilyen veszélyes a hallókészülékekre nézve?

Mikor is vagyunk kitéve a pára veszélyeinek és mit tehetünk ellene?

Első körben érdemes megkérdeznünk egy audiológust, hogy az épp használatban lévő vagy kerülő készülék mit bír ki.  A cseppálló hallókészülékek jól viselik a páratartalmat. Az is lehet, hogy egy készülék cseppálló, de nem teljes mértékben. Előfordulhat, hogy csak a gépház van bevonva víztaszító anyaggal, de van, hogy az összes alkatrész.

A fül mögötti készülékek esetében a hallójáratban lévő illesztékben meleg levegő van, és hűvös időben a kinti hideg hatására a csőben pára keletkezik, így a csőben vízdugó alakulhat ki. Sok készülék könyökében filter van, ez megszívhatja magát vízzel és eldugíthatja a hang útját. Ez a probléma persze egyszerűen orvosolható, mégis kellemetlenséggel jár.

Néhány jó tanács, praktika, ami a segítségünkre lehet:

Csak víz ne érje! Esőzésben, strandoláskor, zuhanyzáskor különösen félhetünk attól, hogy hallókészülékünket víz éri, elázik. Ezekre az esetekre fel lehet készülni. Hagyjuk készülékünket biztonságos helyen. Legyen nálunk vízálló doboz, esőzéskor pedig takarjuk el valamivel a készüléket (sapka, ruhadarab).

Hideg időkben a kinti hideg, és a benti meleg közti különbség jelenti a legnagyobb problémát. Kint, a hidegben sapkával takarjuk, ne engedjük, hogy teljesen lehűljön a készülék. Bent, a melegben, ha hazaértünk töröljük szárazra egy puha kendővel.

A nap végén bárhol is jártunk, szárítsuk ki a készüléket. Ma már léteznek eszközök amelyek a hallókészülékek párátlanítására szolgálnak, de fontos tudni, hogy ezekbe az eszközökbe mindig elem nélkül szabad csak belehelyezni a készüléket.

Gondoskodjunk pótelemekről! Az elemcsere sose kinti hidegben történjen, de amennyiben a helyzet megköveteli, akkor melegítsük fel tenyerünkkel még mielőtt a készülékbe helyeznénk. Az elemeket a lakás szárazabb, de nem túl meleg helyén, fűtőtesttől távol tároljuk. A korábban említett páramentesítő eszköz pedig az elemek élettartamának növeléséhez is hasznos.

Hallókésszüléke már nem a régi?

Keresse az Ági-Fon-t és mi készséggel állunk hallása szolgálatába!

Még több blog bejegyzés
Ágifon fültisztítás otthon

Fültisztítás otthon? Ne tegye!

Fülünk tisztítása hozzátartozik a mindennapi tisztálkodásunkhoz, ám nem mindegy, hogy ez a tisztítás milyen eszközökkel és hogyan megy végbe. Megannyi orvos találkozott már olyan esettel, hogy a páciensek valamiféle extrém dologhoz nyúltak a fülzsír eltávolításához (pl. hajtű, ceruza stb.) Ezzel csak több kárt okozva saját magukban, mint hasznot.

Tovább olvasom >>